Få orden i hjemmet på 1-2-3!

Noen ganger kan systemet i hjemmet havne litt ute av kontroll, derfor har vi i dag lyst til å dele noen av våre tips og ideer til hvordan du kan få kaoset tilbake under kontroll. De aller fleste av oss kjenner seg nok igjen i det å ikke ha nok tid til å opprettholde hjemmet, at det er konstant ryddig og rent og selvfølgelig presentabelt for besøkende. Er du en av de som kjenner seg igjen vil nok våre tips komme godt med, for hvem vil vel ikke ha mer orden og system i hjemmet?

rotete hjem stress

Rot fører til stress

For noen mennesker betyr ikke det å ha et helt ryddig og rent hjem at det vil gå utover livet, de klarer helt fint å leve rundt det og å ignorere det. Andre, eller de fleste mennesker vil derimot raskt kjenne at stressnivået stiger når det ligger oppvask utover benker og bord, skitne klær i hauger og hybelkaniner som dukker opp i alle hjørner. Dette er faktisk helt naturlig, at sånne tilstander i hjemmet fører til stress, det er tross alt en konstant påminnelse om enda flere oppgaver som du ikke har rukket å gjennomføre. Det kan gi følelsen av å ikke strekke til og en sammenligner ofte seg selv med hjemmene til familie og venner som kanskje er ryddigere enn sitt eget.

Det finnes heldigvis noen steg en kan ta for å orden tilbake i systemet, mens noen av tingene vil ta noen minutter å gjennomføre vil noen bare ta noen få sekunder av dagen din. Dermed kan hvem som helst klare å utføre disse stegene for å opprettholde et ryddig og organisert hjem.

Har du 20 minutter til overs?

Starter vi med oppgaver som bør ta omtrent 20 minutter å utføre kan vi starte med skrivebord og pult. Mange har et hjemmekontor hvor det kan samle seg støv, dokumenter og mye annet. Tørk støv av tastatur, pc og laptop og rist ut smuler og annet som har kommet seg nedi. Skap et systematisk arkivsystem hvor det er ulike avdelinger for regninger, kvitteringer, papirer annet viktig papirarbeid som bør taes vare på.

hyller hjemmekontor arkiv

Det samme kan en gjøre med bilder og minner fra ferier, dette kan gjerne gjøres i ulike esker som også ser flotte ut, dermed blir det ikke noen store stygge permer som tar opp plass i hyller. Enkle hvite esker ser oftest best ut, men her er det bare å finne det som passer inn til interiøret i rommet der de skal oppbevares. Det finens mange gode alternativ i butikker sånn som IKEA, Skeidar og Clas Ohlson.

Til slutt kan en skape med oppbevaringsplass ved å sette opp flere hyller, knagger og kroker der det måtte være plass. Oppbevaringsplass får en aldri nok av enten det er på soverommet, kjøkkenet, badet eller på kontoret.

Har du 10 minutter til overs?

Har du en dag hvor det er litt mindre tid finnes det fortsatt oppgaver som kan utføres på f.eks 10 minutter. Dette kan være ting som å rydde i skotøy, noe som ofte ender opp som et eneste stort rot i gangen. Mange har sesongsko som kun brukes på vinteren eller sommeren og disse kan selvsagt pakkes bort når sesongene endrer seg. I tillegg kan sko grupperes i støvletter, joggesko, arbeidssko, høye heler og lignende.

sko oppbevaring

Et annet raskt prosjekt en kan ta for seg er kjøkkenskapene. Ta ett skap om gangen og kast alt som har gått ut på dato, noe det ofte er mye av om dette ikke gjøres med jevne mellomrom. Grupper ting så det er lett å finne tilbake til ulike produkter senere samtidig som du sørger for at de tingene som går ut på dato først også står lettest tilgjengelig.

Til slutt kan vi anbefale oppbevaring under sengen, det er enkelt å få tak i esker med hjul på som enkelt kan rulles under sengen. Der kan tepper, sengetøy og ekstra sengetøy eller håndklær til gjester oppbevares.