Sikker oppbevaring av dine verdisaker

hvelvdør
Når det nå er sommer så er det mange av oss som reiser på ferie og huset står dermed tomt. Og vi har jo alle viktige dokumenter og verdisaker liggende.Og skulle uhellet være ute, enten i form av brann eller innbrudd så vil en brannsafe, datasafe eller et sikkerhetsskap kunne gi deg en trygghetsfølelse om at alt hjemme vil være der når du kommer hjem. Det finnes utrolig mye på markedet, så det kan være enkelt å gå seg litt vill når man skal kjøpe et sikkerhetsskap. Vi skal i dag se på de fire vanligste variantene for privatpersoner. Våpenskap er ikke med i denne oversikten, men om du eier våpen så må de oppbevares i godkjente våpenskap.

Brannsafer

En brannsafe (ofte kalt brannsikker safe) er den vanligste og mest populære varianten i Norge i dag. Denne typen brannsafe passer for alle, og den er perfekt for oppbevaring av permer, dokumenter, pass, fotoalbum og andre verdisaker. De kommer i mange størrelser, noen kan bygges inn og skjules helt om man ønsker det, mens andre setter dem for eksempel bakerst i skapet eller under senga. Du får også brannsikre og vanntette kofferter som kan kjøpes for en forholdsvis billig penge og disse er ideelle for eksempel for unge som bor i kollektiv eller er i utlandet for utdanning o.l. Merk at de kan være noe tunge så om den skal være med på flyreise, regn med å måtte bestille et eget kolli for denne, selv om den ikke er så stor i størrelse.

Datasafer

datainnsats med minnekortEn datasafe er på mange måter det samme som en brannsafe, med ett viktig unntak. Den beskytter innholdet i safen mot høye temperaturer og når det kommer til digitale lagringsmedier, som for eksempel CDer, USB pinner, hardisker o.l, krever disse mer beskyttelse enn de får i en brannsafe da de ikke tåler ekstreme temperaturer over ca 50 grader. En vanlig brannsafe kan fort bli mye varmere enn dette slik at du kan risikere å sitte igjen med korrupte filer og data. Derfor finnes spesielle datasafer, ofte brukt i firmaer med mye ekstern data som må oppbevares på andre medier en fjernservere. De kommer i mange størrelser alt etter hvor mye du vil lagre i den.
Om du kun har behov for å oppbevare noen få datamedier, som USB pinner, minnekort fra kameraer osv så kan du kjøpe en såkalt datainnsats (også kalt databoks) kjøpes. Denne plasseres i en vanlig brannsafe eller et verdiskap sammen med resten av dine dokumenter og verdisaker, du vil da også beskytte alle dine datamedier også. For de aller fleste privatpersoner er dette det beste alternativet.

Sikkerhetsskap

Et sikkerhetsskap beskytter mot innbrudd og uvedkommendes tilgang til dine dokumenter og verdisaker. Det er verdt å merke seg at disse som oftest ikke er brannklassifiserte. Mange leveres med det som kalles ‘lett brannisolering’ og vil kunne sikre innholdet i en mindre brann. Men i en stor brann med høy temperatur vil du kunne risikere at innholdet fremdeles går opp i røyk og/eller skades av temperaturer og brannslukningsarbeidet.

Verdiskap

safe2Et verdiskap er likt et sikkerhetsskap, men er meget innbruddssikkert, og noe av det ypperste i klassen når det kommer til sikkerhet. Disse er ofte også brannisolerte slik at dine aller mest verdifulle eindeler er så godt beskyttet som mulig. Om man da også legger inn en datainnsats i et verdiskap så er du så godt beskyttet som du kan være. Vi anbefaler alltid at du skaffer et skap som er FG-godkjent uansett hva slags type safe du anskaffer. Dette betyr at produktet er godkjent av Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd. FG-godkjente sikkerhetsskap er konstruert for oppbevaring av særskilt tyveriutsatte gjenstander samt at de er godkjent for oppbevaring av våpen og ammunisjon. (Husk at om du har våpen så er du lovpålagt å ha disse i egnet våpenskap)

Hva skal man velge?

Det finnes utallige safe og sikkerhetsskap løsninger, som passer for både store og små bedrifter, privatpersoner og andre som behøver sikker oppbevaring. Du kan få alt fra små nøkkelsafer til store innebygde safer i skap, vegger og gulv samt de bærbare brannsikre koffertene. Det er store variasjoner på produktene så bruk litt tid på å finne ut hva ditt behov er, hvor stor plass du behøver,  og hva slags safe som passer for din husholdning. Husk også å sjekke med ditt forsikringsselskap om safen du tenker kjøpe gir deg rabatter på forsikringspremien o.l. Vi ønsker alle en trygg, sikker og flott sommer!
gutt stupebrett norsk sommer