Om du trenger mer lagringsplass – bygg en bod!

hagebod moderne

Har man hage så kommer den med et utall av hageredskaper også. Og for mange så er det evigvarende spørsmålet, hvordan best oppbevare disse? Kvalitetsredskaper er jo ikke billige i innkjøp og litt frustrerende er det når det ruster etter en vinter eller to utendørs,  eller om riven skraper lakken på bilen i garasjen. Så se om du har et hjørne i hagen hvor du kan få satt opp en bod. Bare husk å sjekke om din kommune krever byggetillatelse først! Byggetaten vil kunne gi deg raske svar og informasjon om hvordan få en tillatelse om dette trengs.

Byggesett-boder

rød hagebod klassiskDet finnes mange byggesett tilgjengelige i dag, i de aller fleste størrelser slik at du kan få en ordentlig redskapsbod i hagen, med plass til alt inkludert grillen når vinteren kommer igjen. Disse byggesettene er forholdsvis enkle å sette opp, så en dag eller to arbeid, alt etter hvor mange kvadratmeter boden du ønsker deg har.

Planleggingen

Og det er en av de viktigste tingene du bestemmer deg for – lenge før du ser på alle de flotte designene og lignende: Mål opp! For skal du ha både plenklipper, grill, høytrykkspyler, putekasser og hele familiens sykler inne i boden, så trenger du jo en forholdsvis stor bod. Skal den ha halvtak for utendørs oppbevaring under tak eller ikke? Platting eller ikke?  En oppbevaringshems under skråtaket inne kanskje?  La behovet være med på å bestemme,  planlegging er viktig slik at når dagen kommer og man skal sette sammen byggesettet sitt, så er alt klart. Planer bakken på forhånd. Om du ønsker å ha betonggulv under byggesettet, planlegg, og legg dette i god tid slik at du har en tørr og fin overflate på bygge på. En enkel forskaling og tømming av betong er en dagsjobb om du får med en venn eller to til å hjelpe deg. Det gir ekstra god isolering mot grunnfrost om vinteren og fukt fra bakken vår og høst.

liten bod, halvtak og platting

Dette er jo ikke noe som kreves for å bygge en redskapsbod, mange bygger rett på bakken og det går også helt fint, som du ser av bildene over. Det som derimot er viktig, er at du har planert bakken der hvor du vil plassere boden din. Planeringsjobben kan være kjedelig, plukke stein, jevne ut, plukke enda mer stein, jevne ut – repeteres til det er så plant som du kan få det til. Og planer et område som er noe større enn boden, gi deg selv litt å gå på.  Og du vil se at det å gjøre selve byggejobben blir så mye enklere om dette er gjort ordentlig på forhånd og man unngår overraskelser og frustrasjoner.

garasjebod med kvarttakSelvbygd er velbygd!

Du kan jo selvsagt også bygge boden helt fra bunnen av selv, planleggingen av prosjektet er da alfa og omega. Det er ikke vanskelig å bygge en bod, hvertfall ikke om man planlegger godt. Designer og bygger du selv, så må du planlegge hvor mye materialer du behøver, og hvor du får de beste prisene på alt hva du trenger. Bestill gjerne rundt 15 % over det du forventer å bruke slik at du blir mindre påvirket av svinn som feilskjæring eller skadede og brukne planker. Det som er til overs kan alltids brukes til å bygge hyller og oppbevaring inne i boden din. Friheten i det å gjøre alt selv og få et design og en bod som er helt 100 % selvgjort skal ikke undervurderes;  det å kunne sprette en kald en når boden er ferdig for så å synke godt ned i en hagestol og beundre sitt arbeid er en god følelse. Gjør en liten investering og sørg for at du får tak i en sikker, bred og solid dør med ordentlig lås slik at du kan være trygg på at sakene dine står så trygt som mulig.
Ha en god byggesommer!